Emneoversigt

  • CITAT

    "When you combine great products with great experiences – that’s when magic can happen!"

    JOSEPH PINE
    Ledelseskonsulent og medforfatter til bogen “The Experience Economy”

    • UDBYTTE


      Oplevelser spiller en stadig større rolle når kunder skal foretage et køb. Og det gælder, hvad enten de køber en egentlig oplevelse, fx et ophold på et spa-hotel eller et besøg i Randers Regnskov, eller de køber et produkt på grund af ‘den gode historie’ om den lokalt producerede, håndlavede spegepølse.

      Derfor skal du som virksomhed interessere dig for, hvordan du kan give dine kunder den gode oplevelse, der får dem at vælge din virksomhed og til at forblive loyale.

      Materialet her giver en kort forklaring på, hvorfor der er god økonomi i oplevelser, og introducerer modellen “De fire oplevelsesdomæner”, der beskriver, hvordan forskellige typer oplevelser påvirker kunden, og hvad der skal til for at skabe en totaloplevelse.

      Begynd med at investere 10-15 minutter på materialet på siden her.

      Så har du et overblik over, hvordan oplevelsesøkonomi kan forstås og et enkelt redskab til at overveje, hvordan du kan udvikle eller tilpasse de oplevelser, du tilbyder dine kunder.

      • OPLEVELSESØKONOMI

        OPLEVELSESØKONOMI


        Over det seneste århundrede er der sket en bevægelse i kundernes efterspørgsel fra produkt over service videre til oplevelse.

        Med en overflod af produkter og services, der i princippet alle opfylder kundens behov, bliver det sværere og sværere for dig som virksomhed at fange og fastholde kundens interesse. Du har to muligheder: du kan konkurrere på en stadigt lavere pris – eller du kan gøre dit produkt eller service mere interessant for kunden ved at iscenesætte en oplevelse omkring produktet.

        Se mere om oplevelsesøkonomi i videoen nedenfor.

        • DE FIRE OPLEVELSESDOMÆNER

          DESIGN DEN GODE OPLEVELSE


          Uanset om du sælger oplevelser eller om du sælger produkter eller services, så er det værd at overveje, hvordan du ved at arbejde med oplevelser kan gøre din virksomhed til en virksomhed og et brand, man gerne vil bruge tid på og tid med – ja, ovenikøbet betale for at tilbringe tid med.

          Når du iscenesætter en oplevelse for dine kunder, så handler det om at forme oplevelsen, så den ikke bare underholder, men også engagerer kunden. Det kan man gøre på mange måder.

          Modellen “De fire oplevelsesdomæner”, som du ser nedenfor, viser, hvordan forskellige typer oplevelser påvirker og engagerer kunden.



          Den vandrette akse viser, om kunden tager aktivt del i oplevelsen eller er en passiv del af publikum.

          Den lodrette akse viser, om kunden absorberer oplevelsen – man kunne også sige at “oplevelsen går ind i kunden” – eller om kunden fordyber sig i oplevelsen eller sagt på en anden måde: “at kunden går ind i oplevelsen”.

          Omkring de to akser ligger de fire oplevelsesdomæner: Underholdning – Læring – Eskapisme og Æstetik

          • Underholdning
            Her har du tilrettelagt oplevelsen, så kunden kan koble af, læne sig tilbage og bogstavelig talt ‘nyde showet’. Kunden er passiv og oplevelsen går ind i kunden.
            Eksempler på underholdning: At gå i biografen, i teatret eller til koncert.
          • Læring
            Her inddrager du kunden i oplevelsen ved at dele viden, bede kunde gøre noget eller tage stilling til noget. Ligesom med underholdning går oplevelsen ind i kunden, men her tager kunden selv aktivt del i oplevelsen.
            Eksempel på en læringsoplevelse: En restaurant, der også udbyder madkurser til sine gæster.
          • Eskapisme 
            Her iscenesætter du en oplevelse, hvor kunden kan få en pause fra hverdagen og fysisk lade sig opsluge af en anden virkelighed. Kunden er aktiv og går ind i oplevelsen.
            Eksempler på eskapistiske oplevelser: Forlystelsesparker, escape rooms eller forskellige oplevelser inden for sport og sundhed.
          • Æstetik 
            Her iscenesætter du rummet og omgivelserne, så de taler til alle kundens sanser og giver kunden mulighed for at lade sig opsluge af oplevelsen. Kunden er passiv og går ind i oplevelsen.
            Eksempler på æstetiske oplevelser: Museumsbesøg, en restaurants smukke anretninger eller en butiks hyggelige eller smagfulde indretning.

          En oplevelse vil tit bestå af elementer fra flere af de fire domæner.

          Og en væsentlig pointe med modellen er faktisk, at jo flere af domænerne, der indgår i oplevelsen, jo mere engagerende og tilfredsstillende er den for kunden.

          Det handler altså om at finde “the sweet spot”, hvor man giver kunden en totaloplevelse.


          Sådan gør du

          Brug vejledningen og arbejdsarket nedenfor til at komme i gang med at vurdere og planlægge de oplevelser, du vil tilbyde dine kunder:

          1. Hvad vil du gerne opnå med oplevelsen?

          2. Tegn ind i modellen:
            • Hvilket domæne ligger den vigtigste del af oplevelsen i?
            • Se på hvert delelement af oplevelsen: hvilket domæne ligger den i?
          3. Har den samlede oplevelser elementer fra alle fire domæner?
            Hvis ikke, så overvej, hvordan du kan styrke oplevelsen ved at tilføje elementer fra det eller de domæner, der ikke indgår endnu.

          4. Sørg for en naturlig sammenhæng mellem oplevelseselementerne, så du skaber en totaloplevelse, der ligger lige i “the sweet spot”.

          Design din oplevelse med de fire oplevelsesdomæner